INTERVIEW MICHAËL COENE

Medewerker Michaël Coene praatte met zijn collega’s Wael, Yaser en Thierry. Hij schreef dit artikel in september 2021 over hun ervaringen in het Brugse
distributieplatform “Foodsavers Brugge”.

WERKEN IN EEN DISTRIBUTIEPLATFORM

Ik ben bij Flavour, het distributieplatform, begonnen in september 2020. We zijn nu met vier op de werkvloer met Jill als werkvloerbegeleider. Alle vier zijn we onder de
indruk van de hoeveelheid voedsel die we ophalen. Thierry vindt dat meer supermarkten moeten meedoen.

s Morgens wordt meestal bepaald wie wat doet. Iedereen is chauffeur, dus rij ik ook af en toe terwijl ik de jaren hiervoor weinig of niet met de wagen had gereden. Op vlak van autorijden ben ik zelfverzekerder geworden en heb ik ‘de baan’ beter leren kennen. Thierry en Yaser zeggen dat ook. Met laden en lossen had ik al ervaring omdat we zelfstandigen waren en een vrachtwagen hadden.
SAMENWERKEN

Voor Yaser is samenwerken nog iets wat hij geleerd heeft. Ook voor mij is werken in een team één van de competenties die ik hier verder ontwikkeld heb. Je werkt nauw samen met allerhande mensen en iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er af en toe een conflict ontstaat.

Het contact met organisaties geeft me zelfvertrouwen: je moet uit je comfortzone komen. Met sommige mensen ontstaat er een band. Nieuwe mensen leren kennen is ook voor Thierry een meerwaarde.


PRESENTATIE VAN GROENTEN EN FRUIT

Eén van de zaken die ik erg graag doe, is de presentatie van de groenten- en fruitafdeling van De Kaba (sociale kruidenier). De Kaba is naast ons gehuisvest en een deel
van het voedsel dat we ophalen gaat naar hen. Eén van de taken van mij en mijn collega’s is de groenten en het fruit uitstallen. 

Iedereen heeft een aantal taken waar hij of zij van nature goed in is en die hij of zij graag doe. Dit is er één van mij. De hoofdregels die ik hierbij hanteer: hoe zou ik de groenten en het fruit zelf graag gepresenteerd zien in de supermarkt? 


COMPOSTEREN

Een andere competentie die ik verder ontwikkeld heb in het distributieplatform is composteren. Bij de groenten en het fruit die we ophalen is er steeds een hoeveelheid die niet meer geschikt is voor consumptie: fruit dat overrijp is en groenten die niet meer bruikbaar zijn. 

We hebben 3 grote compostbakken waarvan er telkens een gebruikt wordt en twee in rust zijn. De compostbak die we gebruiken, proberen we zo ‘gezond’ mogelijk te houden. In verhouding hebben we erg veel citrusvruchten en ander fruit op onze composthoop wat maakt dat hij erg nat is. Na een laag in stukken gesneden fruit en groenten maken we een droge laag met takjes en tuinafval.
Zoeken